torstai 19. syyskuuta 2013

Vuoden 2012 yhteenveto

Sijoituspäiväkirja

Joulukuu 2012

Vuoden viimeisen kuun alkaessa osakesijoitusten arvo lähenteli 60 000 euron rajapyykkiä. Sain 900 euroa veronpalautuksia, jotka käytin tasaisesti eri varallisuuskohteisiin: osakesijoittamiseen, vertaislainaukseen, asuntosijoitustilille, velanlyhennykseen sekä yritystilille. Joulukuussa tein yhden oston, lisäsijoituksen iShares S&P Global Utilities ETF:ään. Dollari oli jälleen heikentymään päin (1,33) mahdollisesti johtuen käytävistä fiscal cliff keskusteluista. Amerikassa muun muassa osinkoverotuksen pelättiin kohoavan useita kymmeniä prosenttiyksikköjä. Tämän vaikutus omiin osinkotuloihin amerikkalaisista yhtiöistä oli vielä epäselvä.

Sijoitustoiminnan neljännen vaiheen mukainen raportointi vuoden sijoitus-tapahtumista:
Vuosi 2012 oli kehno vaurastumisen vauhtipyörien kannalta. Sijoitin Fixuran operoimiin vertaislainoihin 1000 euroa kesä-heinäkuussa. Joulukuussa kymmenestä lainasta kaksi oli vielä lyhentymättömänä, kolmen lainanmaksu oli myöhässä aikataulusta ja yksi oli maksettu kokonaan pois. Kun lainanlyhennyksiä oli kertynyt 100 euroa, lisäsin Fixuran sijoituksia varovaisesti 100 eurolla. Tällä tavalla sijoittamalla lyhennykset uudelleen ja niiden tuomat korkotuotot tulisivat kattamaan luottotappioita.

Koko vuoden aikana en onnistunut löytämään sopivaa asuntosijoituskohdetta. Muutamasta kohteesta teimme tarjouksia yhdessä sijoituskumppanin kanssa, mutta lähes kaikki mahdolliset lopputulemat toteutuivat. Erään yksityisen myyjän kanssa vääntö kaupasta sai jo huvittavia piirteitä. Hintanäkemys ei ensin kohdannut ja kun justeerasin tarjouksen myyjän kynnystasolle ei tarjous välittynyt asettamassani voimassaoloikkunassa myyjälle saakka. Myyjällä ei näet ollut omaa sähköpostia. Hinnaltaan alhaisten (<70 000€) tarjonta oli hyvin vähäistä sekä kysyntä asuntomarkkinoilla oli korkealla tasolla varainsiirtoveron ja pankkien luotonannon kiristyessä.

Joulukuussa perustin "verkkosivusto".com sivuston opetellakseni blogimaailmaa ja harjoittaakseni kirjoittamista. Yksi pitkänaikavälin tavoite oli avata tietä eri medioihin vierailevana – kirjoituksista ansaitsevana – kirjoittajana. Ensimmäiset euroni tienasin blogista jo joulukuussa veljeni klikatessa sivustolla olevaa Google Adsense mainosta. 1,45 € rekisteröityi Googlen tilille. Sivuston lukijamäärän kasvattaminen, sisällön tuottaminen ja sivuston hallinnointi tulisivat olemaan suuren työn takana.

Osakemyynnit – vuosi 2012
Myydyt ydinsijoitukset: Visa 128,21$ (12/2012: 148$)
Myydyt satelliittisijoitukset: Orion B, 14,65€ (12/2012: 21€)

Joulukuun kurssitason valossa myydyt sijoitukset olivat kaikkea muuta kuin onnistuneita. Klassisen sijoitusohjeen, anna tuottojen juosta, noudattamatta jättäminen hivenen harmitti. Orionin myynti perustui yhtiön pitkän aikavälin näkymiin, jotka eivät vuoden 2012 valossa näyttäneet saavan pelättyjä piirteitä. Keskipitkällä aikavälillä yhtiö vaikutti säilyttävänsä sekä liiketoiminnallisen suorituskykynsä että osingonmaksukykynsä. 

Visan myynti puolestaan perustui huomattavaan, mielestäni ylimitoitettuun, kurssinousuun sekä alhaiseen tämänhetkiseen osinkotuottoon. Vaikka Visan liiketoimintamalli pitkällä aikavälillä saattaisikin joutua mobiilimaksamisen uhkaamaksi, oli sen korttiliiketoiminta erittäin tuottoisaa. Jälkikäteen ajateltuna Visan – ja myös Orionin – kaltaisten lypsylehmien myynti oli melko kyseenalaista

Suunnitellut osakemyynnit - vuosi 2013
Vuoden 2013 myyntivaihtoehdot, ydinsijoitukset:
·         Sanoma, liiketoimintastrategia, näkymät, osingonmaksukyky
·         L&T, suorituskyky, Republic Services korvaajana
·         Vestas, tappion realisointi, konglomeraatti divisioonan perustaminen

Väliviikon yhteenveto

  • Vuoden suurimmaksi osingonmaksajaksi nousi Espanjan Banco Santander, jonka lisäosingot siivittivät sen ohitse viime vuoden suurimman Nokian ja lisäosinkoja vuonna 2011 maksaneen Fiskarsin. Toiselle sijalle jäivät rinta rinnan TeliaSonera ja Fortum.
  • Talletukset lisääntyivät 14 700 €, joista 1750 € Sampopankin rahastomyyntejä.
  • Sijoitustoiminnan neljännen vaiheen (”autopilot”) suunnittelu käynnistyi.
  • Etrade lopetti toiminnan Suomessa ja sijoitukset siirtyivät Nordnetiin.
  • Sijoitusten arvo nousi yli 61 000 euron vuoden lopussa.
  • Ruotsalaiset osakkeet: Lisäsijoitus Securitakseen ja sijoitus Nordnetin osakkeeseen.
  • 2800 euroa ETFiin vuoden aikana (DEM&JXI).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti