torstai 5. syyskuuta 2013

Ensimmäiset askeleet asuntosijoittajana

Vaurastumisen vauhtipyörät

Ensimmäiset askeleet asuntosijoittajana sekä vuokranantajana ovat olleet opettavaisia.

Lisäyksenä ensimmäiseen asuntosijoittamista käsitelleeseen blogikirjoitukseen keskeisiä ajatuksiani ja huomioita ensiaskelien jälkeen ovat:

(Pahoittelen useita lainausmerkkejä. Nämä sen takia, että jotkut ilmaukset ovat kehnosti valittuja tai voidaan nähdä usealla eri tavalla ottaen huomioon toinen näkökulma tai laskentatapa.)

  1. Asuntosijoittaminen on luonnollisesti osakesijoittamiseen verrattuna huomattavasti paikkaan sidotumpaa. Ollessani työmatkalla avainten luovutus uudelle, kesän jälkeiselle, vuokralaiselle ei olisi onnistunut ilman puolisoa tai ystävää. Voit toki ulkoistaa tämän ostopalveluna, mutta se tarkoittaa tuoton heikentymistä.
  2. Pitkän laina-ajan vuoksi lainalyhennykset "maksavat" asuntokaupasta aiheutuneet kustannukset (varainsiirtovero, lainannostomaksu, vuokrauskulut) noin vuodessa takaisin. 
  3. Asuntoa mahdollisesti myöhemmin myytäessä ja käytettäessä kiinteistönvälittäjää kaikki asuntoon kohdistuvat kulut "tuhoavat pari vuotta" vuokralaisen kerryttämästä asuntoon sitoutuneesta varallisuudesta.
  4. Vastikkeen ja lainalyhennyksen jälkeen vuokratulosta jää käteen lähes 140 €.
  5. Alkuvaiheessa lainakorko "kuittaa" vuokratuloista aiheutuneen pääomaveron.
  6. Valitsenko jatkossa lyhyemmän maksuajan kerryttääkseni varallisuutta "asuntoon" ja maksaakseni vähemmän lainakorkoa pankille vai valitsenko kassavirtaa tuottavan laina-ajan varautuen tuleviin remontteihin tai kerryttäen omarahoitusosuutta seuraavia hankintoja varten?
Voit lukea kaikki asuntosijoittamista sivunneet blogimerkintäni tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti