tiistai 7. elokuuta 2018

Kerään edelleen pullot ja kolikot kadulta

Vuosikymmenen jatkunut nousukausi on tehnyt useasta sijoittajasta voittajan. Suuremmissa kaupungeissa asuntojen arvot ovat samalla nousseet. Oma varallisuuteni on kasvanut kohisten säästämisen, sijoittamisen ja hyvän palkkakehityksen ansiosta. Edelleenkin lasken ehkäpä suurimmaksi vaurastumiseni syyksi kohtuullisen kulutasoni. Kuukausi kuukaudelta olen laittanut merkittävän summan säästöön ja sijoituksiin palkastani. Olen pysytellyt nöyränä kulutukseni suhteen ja kehtaan edelleen poimia tyhjät pullot ja kolikot maasta lojumasta.

Vaikka en tyhjiä pulloja ja tölkkejä etsikään, nostan ne tilaisuuden tullen mukaani ja palautan muiden mukana kauppaan. Jos näen kolikon maassa, kumarrun, kurotan ja laitan sen taskuuni. Kolikon laitan kotona ikivanhaan Postipankin säästöpossuun. Se raukka on ollut pitkään vähällä ruualla, kun päivittäiset kuluni kulkevat lähes täysin Bank Norwegianin luottokortin kautta. Lentopisteiden kerääminen onkin moderni tapa pienentää kesälomakuluja. Prosentti sieltä, toinen täältä.

Löytäessäni kadulta kolikon saatan hymyillä: ilmaista rahaa. Vieressä ollut kaveri on saattanut naurahtaa ääneen. Keräilemällä pulloja ja noukkimalla kolikoita ei rikastu, mutta se on osoitus nöyryydestä. Jos tuntee olevansa niin varakas, ettei ilmainen raha kelpaa, on käyttötililläkin hyvä olla kymppitonni viikonloppua varten. Jos kumartuminen tuntuu nöyryyttävältä, voi pohtia onko todella niin suuri persoona, kuin kuvittelee olevansa. 

Nöyryys on tärkeä ominaisuus vaurastumisessa. Uralla edistyminen edellyttää nöyryyttä tehdä ahkerasti töitä ja ottaa vastaan tehtäviä oman vastuualueen ulkopuolelta. Vahvan osaamiseen ja ahkeruuden, miellyttävien vuorovaikutustaitojen ja nöyryyden yhdistelmä vie uraa eteenpäin. Sijoittamisessa nöyryys auttaa myöntämään omat virheet, katkaisemaan tappiot, ja analysoimaan sijoituksia kriittisesti, mikä omassa analyysissä voi mennä pieleen. Ilman nöyryyttä omassa kulutusasenteessa, ei voi koskaan jäädä rahaa säästöön ja sijoitettavaksi.

***
Opi vaurastumisen yhtälö lukemalla Vaurastumisen välineet.

1 kommentti:

  1. Anonyymi13.8.18

    Kommentoin vain sanoakseni että olen jo pitkään lukenut postauksiasi, jotka sopivan analyyttisesti ja mielenkiintoisesti purkavat päätöksiäsi, mutta hetkinen, tämä postaus on erinomainen! Ansaitsisi ison noston näkyvyydessä, erittäin hyvä kirjoitus, kiitos.

    VastaaPoista