torstai 16. heinäkuuta 2015

Vaikea alku erillisille satelliittisijoituksille

Aiemmin listaamiani vuoden 2015 taktisiatoimenpiteitä oli satelliittisijoitusten eriyttäminen omaan arvo-osuustiliin. Koska kielteisillä (tai positiivisilla) ajatuksilla on taipumus toteuttaa itseään, koki erillisen satelliittisalkun aloitus hivenen kompuroivan liikkeelle lähdön. Yleinen korjausliike veti ensimmäisten sijoitusten kehityksen välittömästi pakkaselle.

Tavoitteeni satelliittisijoitusten eriyttämiselle olivat selkeät: halusin läpinäkyvyyttä, lisää kurinalaisuutta ja harkittua riskinottoa. Sijoitusstrategiani mukaan satelliittisijoitusten tavoitteena oli tuoda tuottoa markkinasyklejä ja tilapäisiä häiriöitä hyödyntämällä. Niiden tarkoituksena oli siis mahdollistaa hyötyminen tuottomahdollisuuksista ydinsijoitusteni ulkopuolella – ja siten parantaa osakesijoitusteni kokonaistuottoa.

Toisen sijoitussalkun ensimmäiset sijoitukset

Siirsin erilliseen satelliittisalkkuuni 2000 euroa. Tein niillä kaksi sijoitusta:

Sijoitin ensimmäisenä Stockmanniin (7,47 €, 100 kpl) vuoden kahden aikatähtäimellä. Olin onnistunut irtaantumaan sijoituksesta toukokuussa 2014 täpärästi voitolla. Vaikka kirjoitan blogia saatan olla vanhanaikainen uskoessani Stockmannin nimen kantavan arvoa ainakin Suomessa. Lisäksi sijoitus oli vedonlyönti Venäjän tilanteen hellittämisen puolesta, mutta etenkin yhtiön käänteen puolesta. Sijoittajan harvoin kannattaa ottaa kantaa poliittiseen kehitykseen, mutta Venäjä talous oli aikaisemminkin noussut yhtä nopeasti kuin taantunut. Sen sijaan Stockmannin ripeät päätökset irtaantua kannattamattomista liiketoiminnoista loi uskoa siihen, että se pyrki määrätietoisesti kääntämään yhtiön suunnan.

Ostohetkestä Stockmann kiiti parikymmentä prosenttia alaspäin kohoten jälleen kymmenen prosentin miinukselle heinäkuun puoliväliin mennessä.

Ramirent oli toinen sijoitukseni erillisessä satelliittisalkussa (6,74 €, 150 kpl). Vaikka Ramirentin taloudellinen suorituskyky ei ollut samalla tasolla kuin kilpailijan Cramon, perustin spekulaationi siihen, että yhtiön osakekurssi oli liikkunut täysin aneemisesti kilpailijaansa nähden. Turvana oli ostokurssilla ja vuoden 2015 osingolla laskettu yli viiden prosentin efektiivinen osinkotuotto.

Ramirent lasketteli samoin reilusti, mutta heinäkuuhun tultaessa pinnisti plussalle.

Systemaattisuudella parempiin tuloksiin

Onnistuminen lyhyen aikavälin, spekulatiivisemmassa, sijoittamisessa on tärkeää toimia erityisen kurinalaisesti. Aiemmin en voi sanoa satelliittisijoitusten osalta näin toimineeni. Satelliittisijiotuksiksi nimeämäni sijoitukset ovat olleet joko epäonnistuneita ydinsijoituksia tai opportunistisia ostoksia. Näen, että edellä mainitut sijoitukset ovat ensimmäiset askeleet samanlaista oppimisprosessissa, jota olen käynyt lävitse ydinsalkkuni kanssa vuodesta 2007. Erillisen satelliittisalkun osalta haluan tehdä oppimiskäyrästä systemaattisemman ja jyrkemmän.

Ensimmäisten sijoitusten perusteella asetan alkuun kolme suuntaviivaa:
 • Tavoitteena 12 % annualisoitu tuotto (osingot mukaan lukien).
  • Kaksinkertainen tuotto määrittelemääni kuuden prosentin tuottoon nähden, mikä oli osa yhtälöäni asettaessani vuotuisia tavoitteita.
 • Sijoitusaika mielellään alle vuosi, enintään kaksi vuotta, mahdollistaen riittävän vaihtuvuuden salkussa
  • Yltäminen tavoitetuottoon, voittojen kotiuttaminen sekä virhesijoitusten tunnustaminen.
 • Koska spekulatiivinen sijoittaminen ei ole tarkoita tässä tapauksessa päiväkauppaa tai puhtaasti tekniseen analyysiin pohjautuvaa kauppaa, yhtiöiden oltava minulle sijoittajana tuttuja.
  • Tämän takia ja koska erillinen satelliittisalkkuni on Nordnetissä, en kaupankäyntikulujen takia sijoita ulkomaisiin osakkeisiin.

***

Lopuksi, satelliittisalkku on laitettava oikeaan mittasuhteeseen. Heinäkuussa 2015 ydinsalkkuni arvo oli 135 000 euroa. Satelliittisalkkuun olin siirtänyt 2000 euroa eli 1,5 prosenttia osakesijoituksistani. Ydinsalkussani oli yhä satelliittisijoituksiksi luokiteltuja sijoituksia ostohinnaltaan noin 15 000 euron arvosta, mikä vastasi noin 11 % osuutta markkina-arvosta ja noin 18 % salkkuun sijoitetusta omasta pääomasta (Nokian Renkaiden osuus oli yksittäisenä sijoituksena lähes 4000 euroa). Tätä satelliittisijoitusten joukkoa tulisin varmasti vielä vuonna 2015 harventamaan. 

2 kommenttia:

 1. Anonyymi24.7.15

  Mitäs sitten tapahtuu, jos joku "satelliittisalkkuun" ajateltu osake muuntautuukin parissa vuodessa laatuyhtiöksi? Myytkö silti koska strategiasi niin sanoo? Vai jääkö osake holdiin satelliittisalkkuun, vaikka oikea paikka olisikin ydinsalkku?

  VastaaPoista
 2. Hyvä kysymys. Nopeasti ajateltuna myyn joka tapauksessa, koska ydinsalkkuni on tavoitteensa mukaisessa koostumuksessa. Harva satelliittisijoitus yltää ydinsijoituksen veroiseksi. Toisaalta, mikäli todellinen kultakimpale osuu satelliittisalkkuun ja yhtiön liiketoiminnan käänne on niin dramaattinen, että kurssinoususta ei kannata hypätä pois, voin varmasti antaa anteeksi pienen poikkeaman.

  VastaaPoista