torstai 11. syyskuuta 2014

11 vuotta tavoitteeseen

Viime vuonna kirjoitin merkinnän samanlaisella otsakkeella, mutta vuosia oli jäljellä vielä tusina. Kliseisesti, mutta täysin paikkansapitävästi, aika on mennyt vauhdilla. Lopullinen tavoitteeni taloudellisesta riippumattomuudesta ei ole kuitenkaan muuttunut. Sen sijaan elämäntilanteeni on muuttunut voimakkaasti tätä kirjoittaessani muutettuani ulkomaille. Pystyn toivottavasti jatkamaan tasaista, mutta kasvuvauhdin osalta ehkä hivenen taantuvaa, vaurastumista.

Jos aika kuluu nopeasti, myös merkkipaalut ylittyvät vauhdilla:
 • Kiinteistöjen arvo (=ostohinta-velka) ylitti juuri 40 000 euron rajan (32 k€ / 2013).
 • Kokonaisvarallisuus ylitti juuri 170 000 euron rajan.
 • Osakesalkku ylitti 100 000 euron rajan toukokuussa 2014.
Viimeisen kuukauden aikana vaurastumista on, hivenen näennäisesti, edistänyt euron heikentyminen dollaria vastaan. Koska osakesalkustani 40 % on sijoitettuna amerikkalaisiin osakkeisiin, on valuuttakurssi vaihteluilla suuri vaikutus salkun arvoon. Olen vähentänyt voimakkaasti eurojen vaihtamista dollareiksi, jotta keskivaihtokurssini pysyisi hyvällä tasolla. Herkuttelen välillä ajatuksella, että euron heikentyisi entisestään, jolloin dollarimääräisten osinkojen arvo euroissa olisi huomattavasti suurempi. Mikäli nykyinen valuuttakurssi kääntyisi toisin päin, eli dollarilla saisi vaikkapa 1,1 euroa olisi 1000 dollarin osingot 1100 euroa. Jos lehmät lentäisivät, ei tarvittaisi lentokoneita.

Valuuttakurssien varaan vaurastumista ei parane laskea, vaan osinkosijoittaminen näyttelee kohdallani tärkeintä roolia. Absoluuttisten osinkotulojen kasvu on kuitenkin vuonna 2014 heikentynyt. Tähän olen puuttunut voimakkaasti eri toimenpitein:
 • Olen myynyt osakesalkun alisuoriutujia. Kuten esimerkiksi Stockmannin.
 • Olen siirtänyt 5 000 euroa laiskaa rahaa osakesalkustani toisaalle kasvamaan. Kun markkinatilanne on houkuttelevampi voin palauttaa näitä varoja takaisin osakkeisiin. Tämä toimenpide olisi pitänyt tehdä jo paljon aikaisemmin. 4 % tuotolla 5000 € makuuttaminen maksaa 200 € vuodessa.
 • Pyrkinyt sijoittamaan osakemyynneistäni vapautuneita varoja tekemällä lisäostoja jo olemassa oleviin positioihin, jotka täyttävät sijoituskriteerini 3 % efektiivisestä osinkotuotosta.
Kuten jo vuosi sitten totesin, en usko, että pelkkä osakesijoittaminen tulee riittämään tavoitteen saavuttamiseksi. Jälleen kerran piiskaan itseäni siitä, että yritystoiminnan käynnistäminen on edelleen puolitiessään. Lähes kaikki on valmiina, vain teot puuttuvat. Rahan manageeraus on paljon helpompaa ja henkinen kynnys siirtää teot muualle on suurin. Seliteltyäni tätä jo vuoden kaksi, lasken ympäristönvaihdoksen varaan paljon. Ehkä se saa minut muuttamaan myös päivittäisiä rutiineja ja vapauttamaan aikaa uuden vaurastumisen vauhtipyörän työntämiseksi liikkeelle.

2 kommenttia:

 1. Mikä sinun tavoitteesi on? Haluatko vain sijoittaa tiettyyn päivämäärään asti, vai onko mielessä jokin euromääräinen summa?

  VastaaPoista
 2. Moi, hyvä kysymys. aikamääreeni siintää vuodessa 2025, jolloin mielelläni jättäytyisin pois ympärivuorokautisesta palkkatyöstä.

  VastaaPoista